duminică, 28 martie 2010

EDITO: Ierarhii ameninţate de criză

Foto: CEV

Invadate şi de jucători străini, nu toţi şi de calitate, baschetul, hocheiul sau voleiul n-au promovat valori autohtone.


În 2009, pentru prima dată în ultimii 60 de ani, titlurile naţionale în sporturile de echipă au revenit, in corpore, unor grupări reprezentând Provincia. Acest fenomen a fost datorat faptului că, pe de o parte, Steaua şi Dinamo n-au mai avut forţa financiară de a aduna cei mai valoroşi sportivi din ţară, aşa cum se întâmpla odinioară, şi, pe de altă parte, ambiţiei formaţiilor din afara Capitalei de a prelua supremaţia în handbal, baschet, polo, hochei, rugby sau volei. Şi în cazul acestora din urmă a fost vorba despre un suport financiar local tot mai consistent.
taguri

Izbucnită tot anul trecut, criza financiară mondială şi-a arătat colţii şi la noi, iar efectele sale, nefaste, s-au făcut simţite mai ales la cluburile care investiseră mai mult în anii precedenţi. Adică la cele din afara Bucureştiului. Mai cu seamă că în oraşele de Provincie nu există nici banii care, teoretic, se învârt în Capitală (e adevărat, însă, că puţini din aceştia sunt investiţi în sport).

În contextul actual, în care Dinamo şi Steaua sunt, din punct de vedere financiar, cam tot pe unde erau şi în trecut, ierarhiile tind să se modifice din nou. Şi asta fiindcă mai multe grupări care au dominat sportul înainte sunt atinse de criză. Campioane la volei în ultimii trei ani, Tomis Constanţa (masculin) şi Metal Galaţi (feminin) au început cu stângul faza finală. Iar dacă la prima, în iarnă, s-au diminuat salariile jucătorilor, la cealaltă situaţia este şi mai complicată - cu o zi înaintea turneului organizat în Bacău, fetele pregătite de Zoran Terzic au ameninţat cu neprezentarea pentru că nu şi-au primit salariul la timp.

Îngrijorător pentru sportul din România, mai cu seamă la disciplinele de echipă, mai mari consumatoare de bani spre deosebire de cele individuale, este că în cele două decenii scurse de la evenimentele din decembrie 1989 s-a făcut extrem de puţin pentru ca ele să se aşeze pe baze cu adevărat profesioniste.

Invadate şi de jucători străini, nu toţi şi de calitate, baschetul, hocheiul sau voleiul n-au promovat nici foarte multe valori autohtone. Ceea ce riscă să conducă, în viitor, la înregistrarea unor rezultate negative atât în competiţiile intercluburi, cât şi la nivelul selecţionatelor reprezentative.

Excepţie (una dintre puţinele de la noi) face echipa feminină de handbal Oltchim Rm. Vâlcea, care a reuşit să „repatrieze" majoritatea jucătoarelor de top şi să formeze un grup unit şi de anvergură europeană. Cum? Mizând, în primul rând, pe tradiţia pe care o are sportul cu mingea mică în oraşul din Oltenia, dar şi beneficiind de sprijin local. Aşa cum ar trebui să se întâmple şi prin alte părţi ale ţării unde sportul a însemnat cândva ceva. Şi unde, din nefericire, nu se întâmplă aşa.
Acest editorial a apărut în suplimentul "Sporturi" al cotidianului ADEVĂRUL, sub semnătura lui Marian-Valentin BURLACU

DIVIZIA A1 / FEMININ: Metal se ţine tare



Fetele lui Zoran Terzici păstrează un punct avans faţă de Dinamo Romprest după primul turneu final. Ele au ameninţat că nu se prezintă în Bacău, tot din cauza problemelor financiare. Şi în urmă cu un an, înaintea finalei cu Tomis, Metal era în grevă. Atunci lucrurile s-au rezolvat şi gruparea lui Terzici a cucerit un nou titlu, al treilea la rând.

Povestea pare să se repete la CSU Metal Galaţi. În urmă cu aproape un an, înaintea primului meci din finala cu Tomis Constanţa, jucătoarele au ameninţat cu neprezentarea. Pe atunci, autohtonele aveau de primit bani, însă şi cele străine s-au solidarizat cu ale lor colege. Şi, cum criza economică nu era încă acută, lucrurile s-au rezolvat în cele din urmă, echipa lui Zoran Terzici impunându-se cu un sec 3-0 la „general".

De data aceasta, situaţia este mult mai complicată la gruparea care, paradoxal, a reuşit în acest an să treacă de grupele Ligii Campionilor - o premieră pentru echipele de volei din ţara noastră de când principala competiţie continentală intercluburi se desfăşoară în noul format.

Confruntat cu probleme, Corneliu Mangalea n-a putut onora la timp prevederile contractuale, astfel că „mişcările greviste" s-au înteţit. Trei dintre jucătoarele străine au refuzat să joace cu Novara, iar ulterior coordonatoarea Milena Sadurek a părăsit echipa, plecând acasă, în Polonia.

Terzici a folosit şi junioarele

Un alt episod din seria celor prin care s-a încercat tragerea unui semnal de alarmă în ceea ce priveşte starea financiară precară în care se află tripla campioană naţională s-a consumat în penultima rundă a sezonului regulat. Atunci, la meciul cu Penicilina, Terzici a folosit echipa de... junioare. Iar ieşencele s-au impus fără probleme (3:0), diferenţa înregistrată pe seturi (13, 10, 4) fiind dezolantă pentru o grupare cu două participări onorabile în Champions League.

Nici această înfrângere n-a sensibilizat pe nimeni în Galaţi, astfel că senioarele au ameninţat din nou cu nepre-zentarea. De data aceasta, la primul turneu final. În cele din urmă, tot voleibalistele au fost cele care şi-au călcat pe inimă. Conştiente că munca lor de un an se poate încheia cum nu se mai prost, ele au participat la turneul găzduit de Băcău.

Învinse de Ştiinţa în partida de deschidere, gălăţencele au reuşit să-şi păstreze prima poziţie graţie unor succese clare obţinute în faţa principalelor rivale: 3:1 (14, -18, 19, 15) cu Dinamo Romprest şi 3:0 (21, 15, 21) cu Tomis Constanţa. Şi să rămână în cursa pentru un nou titlu.

Clasament

1. Galaţi 9 7 2 23:14 16p
2. Dinamo 9 6 3 21:17 15p
3. Tomis 9 4 5 18:17 13p
4. Bacău 9 1 8 11:25 10p

Următorul turneu final va avea loc la Constanţa, între 9 şi 11 aprilie.


FRUMOASA FRANCESCA PICCININI

LIGA CAMPIONILOR LA VOLEI LA TV (on line)