joi, 21 februarie 2008

CHALLENGE CUP / SFERTURI (FEMININ): Vakifbank Istanbul, prea tare pentru Dinamo























Echipa feminina de volei Dinamo Bucuresti a pierdut aseara, in sala "Lucian Grigorescu" din Bucuresti, cu 1:3 (15, -19, -9, -24), meciul cu Vakifbank Gunes Istanbul, contand pentru sferturile de finala ale Challenge Cup. Depasita (0:3) si in urma cu o saptamana, in capitala Turciei, vicecampioana Romaniei a ratat calificarea in Final Four-ul competitiei (semifinale).
Se stia inca din momentul stabilirii "tabloului" fazelor finale ale Challenge Cup ca Dinamo va avea viata grea in compania turcoaicelor. In anii precedenti, Vakifbank a participat in Liga Campionilor, izbutind in editia 2005/06 sa joace semifinalele (a terminat pe locul 4). In plus, opt dintre jucatoarele sale aveau prezente constante in cea mai importanta intrecere intercluburi din Europa. Capitanul Ayson Ozbek si Deniz Hakyemez, de pilda, au evoluat in sase editii ale Ligii!Diferenta de valoare era evidentiata si in plan organizatoric. Dinamo nu mai atinge nivelul valoric din anii '80, cand castiga la rand unsprezece titluri de campioana nationala (1975-1985). Echipa nu dispune de o sala corespunzatoare, clubul straduindu-se sa ridice una, in complexul sportiv aflat pe soseaua Stefan cel Mare (batrana sala Floreasca este total depasita, lumina fiind anemica). De partea cealalta, gruparea din Istanbul are un buget asemanator cu al echipelor de fotbal de top de la noi (se vorbeste de 3 milioane de euro) si dispune de o arena moderna - la meciul tur au asistat 2.000 de oameni, in timp ce ieri cu greu s-au adunat 200-300 de bucuresteni (asta cu tot cu fanii turci).
Debutul partidei a aratat dorinta sextetului compus din Dana Minca - Ana-Maria Hancu, Alida Cioroianu-Marcovici, Iliana Gocieva, Zrinka Petrovic si Claudia Carstoiu (libero - Lucija Cigic) de a se bate pentru fiecare minge. Mai sigure pe ele si probabil mai obisnuite cu "penumbra" din sala, dinamovistele s-au distantat, conducand in permanenta: 3-1, 8-6, 11-6, 13-9, 19-9, 20-12. Oaspetele au incercat sa rupa ritmul formatiei noastre, operand cateva schimbari in sextetul aliniat la start. Dinamo nu s-a lasat intimidata si a incheiat setul in 21 de minute cu un avantaj substantial: 25-15. Din acel moment, insa, partida a luat o cu totul alta turnura. Pe teren a patruns finlandeza Riikka Lehtonen (28 de ani), jucatoare care a adunat meciuri in Liga la Bergamo si Cannes. Scandinava si exotica voleibalista din Republica Dominicana, Annerys Victoria Vargas-Valdez, au dat lovitura dupa lovitura echipei noastre. Iar daca in setul 2 Dinamo a mai tinut pasul (19-25 / 24 min.) urmatorul a fost dezastruos: Vakifbank s-a impus cu 25-9!
Ultimul act a intretinut aprinsa flacara sperantei, bucurestencele avand trei mingi de set (24-21). Nu au izbutit insa sa egaleze la 2, la serviciu trecand aceeasi Vargas-Veldez. Iar pe repunerile sale turcoaicele au facut punct dupa punct pana la 26-24.
Text şi foto: Marian-Valentin BURLACU / ProSPORT

Niciun comentariu:

FRUMOASA FRANCESCA PICCININI

LIGA CAMPIONILOR LA VOLEI LA TV (on line)