vineri, 12 decembrie 2008

METAL GALAŢI: Liubka Debarlieva, debut contra lui Bergamo

























Rămasă fără ridicătoarea Frauke Dirickx (belgianca şi-a fracturat un deget la un antrenament desfăşurat săptămâna trecută, plecând acasă pentru a fi operată - va fi indisponibilă circa două luni), conducerea campioanei s-a mişcat repede - o echipă mare nu-şi poate permite să stea într-un singur coordonator, mai ales că talentata Sabina Miclea abia a împlinit 18 ani. Aşa că a transferat-o într-un timp record pe bulgăroaica Liubka Debarlieva (a împlinit 28 de ani pe 21 septembrie). Aducerea ei a fost facilitată şi de faptul că regulamentul Ligii Campionilor permite legitimarea a patru jucătoare în perioada disputării meciurilor din prima fază (grupe).
În alegerea făcută de gălăţeni a contat faptul că Liubka Debarlieva nu era angajată cu vreo formaţie în cupele europene. Componentă a naţionalei din ţara vecină, ea a bifat trei participări la Campionatul European (2003, 2005 şi 2007), atât în preliminarii, cât şi la turneele finale, contribuind la calificarea pentru cel de anul viitor. De asemenea, a jucat la FIVB World Grand Prix, fiind angrenată şi în preliminariile pentru Jocurile Olimpice 2008 (când Bulgaria a fost eliminată de România). Debarlieva a jucat la Campionatul Mondial din 2002, când naţionala sa a ocupat locul 8. Cu echipa de club Levski Sofia, Liubka a participat la ediţia 2002/03 a Ligii Campionilor.
Aşadar, Metal Galaţi a adus o jucătoare experimentată, care are şi avantajul că se ştie bine cu liberoul Maria Filipova, cele două fiind colege în naţionala Bulgariei. Acesta a fost un alt motiv pentru care Liubka a fost aleasă. Era ideal ca ea să se ştie cu cineva din echipă pentru ca adaptarea să se facă mai uşor. De altfel, la încălzirea de dinaintea meciului cu Volley Bergamo Liubka Debarlieva a stat lângă liberoul campioanei României. Oricum, ea le cunoştea pe internaţionalele române şi sârbe ale Metal-ului, jucând împotriva lor.
În 2008, echipa feminină de volei Metal Galaţi a folosit trei perechi diferite de ridicătoare. A câştigat titlul naţional cu tandemul Maja Ognjenovic, titulară în selecţionata Serbiei. În vară a adus-o pe ridicătoarea echipei Belgiei, Frauke Dirickx, iar la meciul contra lui Bergamo le-a folosit pe Liubka Debarlieva şi, în ultimul set, pe Sabina Miclea. Cum sincronizarea dintre coordonator şi trăgători cere timp şi răbdare, e de remarcat că Metal a reuşit să facă faţă cu succes unei echipe atât de valoroase precum Bergamo, fiind atât de aproape de victorie.
Text şi foto: Marian-Valentin BURLACU / ProSPORT

Niciun comentariu:

FRUMOASA FRANCESCA PICCININI

LIGA CAMPIONILOR LA VOLEI LA TV (on line)