luni, 27 octombrie 2014

Adriana Melniciuc și Ioana Alexandra Ordean au primit Premiul Fair-Play din partea Confederației Europene de Volei (CEV). Au refuzat o victorie gratuită

În timpul calificărilor pentru Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016, cele două jucătoare de volei pe plajă au fost confruntate cu o situație neobișnuită. Una dintre adversarele lor din Belarus a acuzat dureri la spate, fiind în imposibilitate de a mai lovi mingea. Adriana Melniciuc (17 ani) și Ioana Alexandra Ordean (18 ani) n-au vrut, însă, să profite de această situație, cedând ultimele două puncte.

Lumea sportului rămâne una aparte chiar și în condițiile în care, în ultimele decenii, adoptarea profesionismului a făcut ca miza disputelor să fie și una financiară. Cu toate că deseori în joc sunt și sume mari de bani, majoritatea sportivilor nu ezită să pună pe primul plan respectarea regulilor de joc, dar mai ales a oponenților lor – în sport se leagă și multe prietenii.

Un caz deosebit de fair-play, care n-a primit atenția cuvenită la acea vreme, s-a produs în timpul calificărilor pentru Jocurile Olimpice de la Rio 2016, la volei pe plajă. În timpul meciului România – Belarus, sportivele din țara ex-sovietică mai aveau nevoie de două puncte pentru a câștiga. În acel moment, Viktoria Siakretava, una din cele două jucătoare din Belarus, s-a accidentat grav (dureri de spate). Ceea ce însemna că ea urma să facă figuraţie pe teren, fiind în imposibilitate de a mai urmări și lovi mingea, Ceea ce la volei pe plajă, unde sunt numai două jucătoare, iar terenul are aceleași dimensiuni ca la varianta în 6, e sinonim cu înfrângerea.

Cum sportivele din Belarus mai aveau nevoie de două puncte pentru a câștiga, Ioana Alexandra Ordean și Adriana Melniciuc şi Ioana Alexandra au decis să le cedeze. ”Ele jucaseră mult mai bine decâ noi şi, pentru două puncte care le lipseau să câştige meciul, nu merita să o lăsăm pe jucătoarea din Belarus să se mai chinuie să joace. Aşadar, la time-out-ul medical cerut de voleibalista accidentată, am hotărât împreună cu antrenorul nostru, Dan Jitaru, să facem acest gest. Le-am cedat foarte uşor cele două puncte de care mai aveau nevoie pentru câştigarea meciului”, ne-a explicat Ioana Alexandra Ordean. Gestul voleibalistelor noastre a fost făcut într-un meci important pentru ele, o victorie aducându-le clasarea pe locul 2 şi prezenţa la următoarea etapă a calificărilor pentru Jocurile Olimpice de la Rio din 2016 (turneul 3, din Malta, unde România ar fi fost in grupa cu Letonia, Turcia, Bosnia-Hertegovina si Malta).

Invitate la Adunarea Generală a CEV

Salutând gestul celor două timişorence, Confederaţia Europeană de Volei (CEV) le-a invitat în Antalya, la Adunarea Generală a acestui for. Cu aeastă ocazie, Adriana Melniciuc şi Ioana Alexandra Ordean au primit Premiul Fair-Play pe anul 2014 de la preşedintele Andre Meyer în faţa delegaţiilor celor 48 de federaţii afiliate.

Adriana şi Ioana sunt multiple campioane naţionale la volei pe plajă, medaliate şi la competiţii internaţionale. Ele au debutat şi la varianta în sală, cu 6 jucătoare, fiind legitimate în campionatul trecut la ACS Agroland Timișoara.

Melniciuc a devenit campioană națională și anul acesta

Desfășurat în această vară, la Timișoara, Campionatul Național de volei pe plajă i-a dat prilejul Adrianei Melniciuc să câștige titlul pentru al doilea an la rând. De data aceasta, ea a făcut echipă cu Sorina Buz în condițiile în care Ioana Ordean era accidentată și n-a putut juca. O situație complicată în condițiile în care la voleiul pe plajă relațiile de joc se sudează în timp. Melniciuc și Buz au participat mai apoi la a FxPro Monte Carlo Beach Volley 2015, competiție organizată în Principat.


Ioana Alexandra Ordean

* S-a născut pe 22 martie 1997 în Cugir, judetul Alba;

* Înălțime: 1,80 m

* Greutate: 60 kg

* Practică voleiul de performanță de 9 ani

* Postul pe care joacă: Universal (fals, secund, principal)

* Campioană națională la beachvolley în 2013, la cadete

* Vicecampioană balcanică la volei pe plajă în 2013 la U20

* Triplă campioană națională la beachvolley în 2014 la cadete, junioare și senioare

* Triplă vicecampioană balcanică la volei pe plajă în 2014 la U20, U22 și senioare;

* Iși iubește foarte mult familia, iar în timpul liber îi place să se plimbe (pe jos sau cu bicicleta), să iasă cu prietenii și să se distrezeAdriana Melniciuc

* S-a născut pe 30. octombrie 1997, în Lugoj, județul Timiș

* Înălțime: 1,73 m

* Greutate: 59 kg

* Practică voleiul de performanță de 6 ani

* Postul pe care joacă: secund, libero

* Campioană națională la beachvolley în 2013 la cadete

* Vicecampioană balcanică la beachvolley în 2013 la U20

* Triplaă campioană națională la beachvolley în 2014 la cadete, junioare și senioare

* Triplă vicecampioană balcanică la beachvolley în 2014 la U20, U22 și senioare

* Îi place să citească și să se uite la filme

Niciun comentariu:

FRUMOASA FRANCESCA PICCININI

LIGA CAMPIONILOR LA VOLEI LA TV (on line)