joi, 30 aprilie 2009

DIVIZIA A1 (F): Metal Galaţi, campioana fără sală

Text şi foto:
Marian-Valentin BURLACU / ProSPORT

Până în 2007, Metal Galaţi a fost o echipă care se lupta an de an să prindă cupele europene. În ultimii trei ani însă, sub bageta antrenorului sârb Zoran Terzic, voleibalistele din oraşul dunărean au dominat cu autoritate pe plan intern, fiind şi prima echipă românească participantă în Liga Campionilor.

În finala cu CV 2004 Tomis Constanţa, una inedită pentru voleiul românesc, la feminin, Metal Galaţi a avut probleme doar în debutul celor trei dispute. Victorioasă pe teren propriu cu 3:1 (-20, 27, 21, 22) şi 3:0 (23, 19, 17), campioana en titre s-a impus aseară, şi la Constanţa: 3:1 (-20, 18, 18, 21). Astfel s-au risipit şi speculaţiile (specifice naţiei noastre) privind o prelungire a finalei până în meciul cu numărul 4 – cei care afirmau acest lucru se gândeau că Terzic va fi “îngăduitor” cu antrenorul Tomis-ului, compatriotul său Aleksandar Boskovic... Succesul este cu atât mai meritoriu cu cât echipa nu a fost sprijinită în vreun fel de oficialităţile locale – abia acum se vorbeşte despre alocarea unei sume de bani, oricum mică dacă o comparăm cu ceea ce primeşte fotbalul -, ea neavând nici o sală modernă la dispoziţie în oraş (a fost nevoită să dispute meciurile din Champions League la Bucureşti).

La realizarea eventului campionat – Cupă, pentru al treilea an consecutiv, au contribuit următoarele jucătoare: Ivana Djerisilo (căpitan), Frauke Dirickx, Alina Albu, Nneka Onyejekwe, Brizitka Molnar, Mayvelis Martinez, Maria Filipova, Daiana Mureşan, Sabina Miclea, Alexandra Trică, Sanja Malagurski şi Adriana Dumitru. În turul de campionat au mai evoluat: Alida Cioroianu-Marcovici, Katarina Barun şi Liubka Debarlieva. Antrenori: Zoran Terzic şi Branko Kovacevic.

Metal Galaţi va evolua în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, în timp ce Tomis Constanţa – finalistă merituoasă, mai ales că a promovat acum trei ani în prima ligă – va juca în Cupa CEV.
În finala mică, la feminin, Dinamo a câştigat (3:0) şi al treilea meci cu Ştiinţa, de această dată la Bacău. Bucureştencele au ocupat locul 3, în timp ce formaţia pregătită de Florin Grapă a ocupat poziţia a patra în clasament. În meciul pentru locurile 5-6, Unic Piatra Neamţ – Penicilina Iaşi 3:2 (1:3 în prima manşă). Decisivul va avea loc la Iaşi, pe 2 mai. Victorioasă în ambele meciuri (3:2 şi 3:2) cu CSU Medicina Tg. Mureş, Dacia Mioveni a ocupat locul 7.

Niciun comentariu:

FRUMOASA FRANCESCA PICCININI

LIGA CAMPIONILOR LA VOLEI LA TV (on line)