sâmbătă, 25 aprilie 2009

DIVIZIA A1 (F+M) / FINALE: Metal Galaţi (feminin) şi Tomis Constanţa (masculin) îşi apără titlul

Text şi foto: Marian-Valentin BURLACU / ProSPORT

Ediţia 2008/09 a Diviziei A1 la volei a ajuns la ultima fază, a finalelor. Astăzi, la Constanţa (masculin) şi Galaţi (feminin) se dispută prima manşă a întâlnirilor care vor decide echipele campioane. Campioane en titre, Metal şi CVM Tomis sunt favorite.

FEMININ: Metal - Tomis


Finală inedită la feminin, onoarea de a schimba mingi la finel cu trupa lui Zoran Terzic revenindu-i Tomisului din Constanţa, formaţie care a reuşit să elimine pe Dinamo Bucureşti în semifinale. Cu un lot care a evoluat în Liga Campionilor, CSU Metal este mare favorită, formaţia din oraşul dunărean cucerind toate trofeele puse în joc, pe plan intern, din 2007 încoace.

În demersul său de a-şi apăra titlul şi de a realiza cel de-al treilea event consecutiv, campioana se bazează pe cele trei componente ale naţionalei Serbiei, medaliată cu bronz la ultimul Campionat Mondial şi cu argint la Europene - Ivana Djerisilo, Brizitka Molnar şi Sanja Malagurski -, pe valoroasele autohtone Alina Albu, Nneka Onyejekwe, Daiana Mureşan, Sabina Miclea, Alexandra Trică şi Adriana Dumitru, pe Mayvelis Martinez, cea dintâi voleibalistă din Cuba legitimată la un club din România, şi, nu în ultimul rând, pe ridicătoarea belgiană Frauke Dirickx. Aşadar, Terzic dispune de numeroase soluţii pentru a rezolva finala la fel de repede cum a făcut-o şi anul trecut. Metal are de partea ei nu numai plusul de valoare şi de experienţă al voleibalistelor sale, ci şi omogenitatea, dar mai ales capacitatea de a se mobiliza exemplar în meciurile importante.

De partea cealaltă, Volei Club 2004 Tomis şi-a depăşit condiţia, crescând într-un an cât alte echipe în trei. Iar calificarea în finală reprezintă, oricum, o performanţă deosebită pentru un team care acum trei ani promova în prima ligă. Gruparea al cărei director tehnic este Costinel Stan a reuşit, de altfel, să câştige (3:1) la Constanţa cu Metal Galaţi, acel succes fiind şi cel care i-a permis să acceadă în finală. Bine garnisită cu jucătoare străine, echipa de pe Litoral o are la pupitru pe Maja Simanic, una dintre coordonatoarele Serbiei (alături de Maja Ognejenovic) la JO de anul trecut. Din lot fac parte fosta gălăţeancă Ioana Pristavu ca libero, americancele Sherissa Livingstone, o periculoasă jucătoare de atac, şi Tammy Mahon, Claudia Cârstoiu-Gavrilescu, căpitanul Georgeta Ciobanu, Cătălina Necula şi Radostina-Chiţigoi (soţul acesteia din urmă, Cristi, dispută finala la masculin, cu Dinamo).

Primele două manşe ale finalei se dispută astăzi şi mâine, de la ora 18:00, în Sala "Siderurgistul" din Galaţi. Ele vor fi arbitrate de bucureştenii Florin Dragomir şi Ştefan Becico. Ambele meciuri vor fi transmise de TV Neptun.

Şanse la câştigarea titlului: Metal - 90%, Tomis - 10%

MASCULIN: Tomis - Dinamo


Dacă la feminin prezenţa Tomisului în finală reprezintă o premieră, la masculin aceasta era anunţată încă dinaintea startului în campionat. La fel cum revenirea dinamoviştilor în ultimul act nu face decât să continue o tradiţie.

Clasată pe locul 3 în Challenge Cup, anul acesta, echipa constănţeană este în aceeaşi situaţie cu Metal Galaţi la feminin: a câştigat atât titlul, cât şi Cupa României în ultimii trei ani. Pregătită tot de un antrenor străin (canadianul Stelio De Rocco), având în componenţă câţiva străini de valoare - argentinianul Sebastian Firpo, brazilianii Ashlei Nemer şi Ferreira da Silva Daivison, canadianul Steve Brinkman, lituanianul Arvidas Miseikis şi ungurul Miklos Tornyai -, dar şi pe internaţionalii români Radu Began, Laurenţiu Lică, Petrişor Macovei, Valentin Pereu, Răzvan Tănăsescu şi Florin Voinea. Că Tomis porneşte favorită o dovedeşte (numai) faptul că a câştigat toate disputele cu Dinamo din ultimii doi ani!

După un an în care au pierdut dreptul de a juca pentru titlu, bucureştenii revin în finală animaţi de mari ambiţii. Trupa pregătită de Daniel Rădulescu ştie cu cine se pune, fiind de aşteptat ca ea să forţeze obţinerea unei victorii în "dubla" de la Constanţa din acest week-end. Altfel, şansele ei de a duce disputa în cinci meciuri reducându-se simţitor. Şi în cazul lui Dinamo, lotul reuneşte un grup de străini (4) şi unul de autohtoni (8), singura diferenţă fiind că echipa din Capitală şi-a recrutat voleibaliştii din fostul spaţiu iugoslav (Milos Gavrilovic, Nemanja Kuburovic şi Ivan Todorovic fiind sârbi, iar Zarko Ristoski din Macedonia). Nici românii nu sunt mai prejos, Cristi Chiţigoi sau Mircea Roman fiind jucători cu mare experienţă internaţională.

Manşele cu numărul 1 şi 2 ale finalei sunt programate în Sala Sporturilor din Constanţa, astăzi (ora 16:30) şi mâine (ora 17:00), onoarea de a le conduce revenindu-le arbitrilor gălăţeni Lucian Năstase şi Nicolae Marin.

Şanse la câştigarea titlului: Tomis - 70%, Dinamo 30%

Meciurile cu numărul 3 şi 4 ale finalelor vor avea loc pe 29, respectiv 30 aprilie, la Constanţa (feminin), respectiv la Bucureşti (masculin). În cazul în care rezultatul general va fi egal (2-2) după patru dispute, partidele decisive vor fi programate duminica, 3 mai, la Galaţi (f), respectiv la Constanţa (m).

Tot astăzi încep şi celelalte meciuri de clasament:
FEMININ
Meciul pentru locurile 3-4 (astăzi şi mâine)
BUCUREŞTI (sala Extreme, ora 12:00)

Dinamo - Ştiinţa Bacău
Se joacă în sistemul "cel mai bun în 3 din 5 meciuri"
Meciul pentru locurile 5-6 (astăzi)
IAŞI

Penicilina - Unic Piatra Neamţ
Se joacă în sistemul "cel mai bun în 2 din 3 meciuri"
Meciul pentru locurile 7-8 (astăzi)
TG. MUREŞ

Medicina - Dacia Mioveni
Se joacă în sistemul "cel mai bun în 2 din 3 meciuri"

MASCULIN
Meciul pentru locurile 3-4 (astăzi şi mâine)
PIATRA NEAMŢ

VCM LPS - Remat Zalău
Se joacă în sistemul "cel mai bun în 3 din 5 meciuri"
Meciul pentru locurile 5-6 (astăzi)
BAIA MARE

Explorări - "U" Cluj
Se joacă în sistemul "cel mai bun în 2 din 3 meciuri"
Meciul pentru locurile 7-8 (astăzi)
BUZĂU

Constam - Unirea Dej
Meciul cu numărul 2 are loc mâine, tot la Buzău.
Se joacă în sistemul "cel mai bun în 2 din 3 meciuri"

Niciun comentariu:

FRUMOASA FRANCESCA PICCININI

LIGA CAMPIONILOR LA VOLEI LA TV (on line)