marți, 20 ianuarie 2009

LIGA CAMPIONILOR / FEMININ (GRUPA C): Este în joc orgoliul, dar şi locul 3 în grupa C

Foto: CEV
Debutantă în ediţia 2008/09 a Ligii Campionilor, echipa feminină de volei CSU Metal Galaţi dispută astăzi (ora 19:00 / Sala "Rapid" din Bucureşti / în direct la Sport.ro), ultima partidă din grupa C, cu Fakro Muszynianka Muszyna (Polonia). Cu şanse infime de a obţine calificarea în "Play-off 12" - trebuie să câştige cu 3:0, dar în acelaşi timp este nevoie ca în grupa A, Murcia (Spania) să bată în Cehia, pe Prestejov, iar în grupa E Pila (Polonia) să cedeze acasă, cu Perugia (Italia) - campioana României joacă un meci pentru orgoliu. Şi pentru o clasare pe locul 3.

Victorioasă (3:0) în tur, chiar în primul meci al sezonului internaţional, Metal nu se aşteaptă la o dispută la fel de uşoară ca în 6 noiembrie 2008. Atunci echipa noastră reprezenta o necunoscută pentru gruparea care reuneşte câteva voleibaliste care au bifat prezenţe în naţionala Poloniei. Plus că Fakro, în caz de victorie, are şanse mari să treacă de grupele Ligii. Care ar putea fi atuul echipei lui Zoran Terzic? Că nu mai are nimic de pierdut, aşa cum nu avea nici atunci când a evoluat în Polonia.

Principala condiţie pentru ca Metal să obţină un succes, astăzi, este să înceapă la fel de tare ca la Muszyna. În Turcia, acum o săptămână, a reuşit un start bun, câştigând primul set. L-a pierdut pe următorul, e drept şi cu ceva "ajutor" din partea arbitrului ucrainean... Şi ajungem la a doua condiţie, care ar fi ca Ivana Djerisilo, Mayvelis Martinez şi mai tinerele lor colege să trateze cu mai multă atenţie finalurile de set. Patru din cele şase seturi pierdute în "dubla" cu Vakifbank (24-26, 23-25, 25-27, 24-26) şi unul, primul, în disputa de la Bucureşti, cu Bergamo (22-25) au fost cedate "la mustaţă". Iar regretul că nu s-a câştigat măcar unul dintre aceste meciuri este cu atât mai mare.

Pentru a câştiga astăzi, Metal trebuie să elimine şi erorile comise la serviciu-preluare. Ca şi în tenis, repunerea balonului în joc a ajuns să fie extrem de importantă în volei. La ultimul meci, din Turcia, gălăţencele au greşit 17 din cele 87 de servicii şi au izbutit 13 aşi. Vakifbank a fost mult mai exactă la acest capitol: 13 erori din 100 de servicii, 7 aşi. La recepţia balonului, procentajul de reuşită a fost asemănător: 44% la 43%. Un plus la acest capitol pot aduce Alina Albu, cu serii remarcabile de servicii în partida din Polonia, respectiv Maria Filipova, Alexandra Trică şi Brizitka Molnar, la preluare (ultima n-a greşit niciuna din cele 25 de recepţii cu Bergamo, la Bucureşti!).

Spre deosebire de meciul de acum o săptămână, când nu a contat pe Mayvelis Martinez (nu a primit viză de Turcia, rămânând în Serbia!), cubaneza va evolua astăzi. Ceea ce înseamnă un plus atât în ceea ce priveşte ofensiva, cât şi o mai mare siguranţă la preluare. De asemenea, tânăra jucătoare Sanja Malagurski, internaţională din Serbia, este în vervă. Ea a fost cea mai bună jucătoare de atac a Metalului la Istanbul (18 puncte), alături de Ivana Djerisilo (17p). Plecarea Alidei Marcovici a lăsat însă un gol în apărare - doar 4 puncte din blocaj în Turcia (Vakifbank a reuşit 12, adică de trei ori mai multe), gol pe care o altă tânără, Nneka Onyejekwe (19 ani), îl poate acoperi.

Va conta foarte mult şi cum va juca tânăra ridicătoare Sabina Miclea (18 ani). Cum prezenţa belgiencei Frauke Dirickx este puţin probabilă - ea nu s-a refăcut complet după accidentarea de astă toamnă (fractură de deget) -, jucătoarea cu numărul 13 din lotul Galaţiului are nevoie de o mai multă concentrare în momentele-cheie şi de o mai bună comunicare cu ale sale colege.

Nu în ultimul rând, celelalte jucătoare din lot, Daiana Mureşan şi Adriana Dumitru, pot face diferenţa. Ivana Djerisilo nu poate duce echipa în cârcă un meci întreg. La Bucureşti, şi cu Vakifbank, şi cu Bergamo, ea a adus cam un sfert din punctele formaţiei sale (25, respectiv 27), ceea ce este foarte mult. Prea mult pentru o singură jucătoare, care mai are nevoie şi de perioade în care să-şi tragă sufletul.

Despre Fakro Muszynianka Muszyna nu avem foarte multe informaţii. Ştim că după 11 etape din campionatul Poloniei ea ocupă locul 2, cu 26 de puncte, după BKS Aluprof Bielsko-Biala (32p), dar înaintea lui Farmutil Pila (21p). Şi că ultimul meci disputat de adversara Metalului din Galaţi a fost cel de pe teren propriu, cu Bergamo (0:3), din 15 ianuarie. Atunci Fakro a început în formula Ivana Plchotova (1p), Izabela Belcik (5p), Alexandra Jagielo (10p / cpt), Sylwia Pycia (3p), Kamila Fratczak (9p), Joanna Mirek (11p) - Mariola Zenik (libero), dintre rezerve fiind utilizate pe parcurs Dorota Pykosz, Agnieszka Srutowska (1p), Milena-Maria Rosner şi Joanna Kaczor (1p).

Meciul Metal Galaţi - Fakro Muszynianka Muszyna va fi condus de Georgios Georgouleas (Grecia) şi Zorica Bjelic (Serbia).
Tot astăzi, în celălalt meci al grupei, în Italia se întâlnesc Volley Bergamo şi Vakifbank Gunes Istanbul (începând cu ora 21:30).

GRUPA C Meciuri disputate:
Fakro Muszyna Muzsynianka (Polonia) – CSU Metal Galaţi 0:3, Vakifbank Istanbul (Turcia) – Volley Bergamo (Italia) 2:3, Bergamo – Muszyna 1:3, Galaţi – Istanbul 1:3, Muszyna – Istanbul 3:0, Galaţi – Bergamo 2:3, Bergamo – Galaţi 3:0, Istanbul – Muszyna 3:2, Istanbul - Galaţi 3:1, Muszyna - Bergamo 0:3.
CLASAMENT 1. BERGAMO 5 4 1 13:7 9p
2. Istanbul 5 3 2 11:10 8p
3. Muszyna 5 2 3 8:10 7p
4. Galaţi 5 1 4 7:12 6p
Ultimele meciuri:
Astăzi: Bergamo - Istanbul
Astăzi: Galaţi - Muszyna
Text: Marian-Valentin BURLACU / ProSPORT

Niciun comentariu:

FRUMOASA FRANCESCA PICCININI

LIGA CAMPIONILOR LA VOLEI LA TV (on line)