miercuri, 31 decembrie 2008
REVISTA PRESEI: Metal Galaţi a participat la turneul din Elveţia
VIAŢA LIBERĂ (GALAŢI): CSU Metal Galaţi, locul al doilea în Elveţia
CUGET LIBER (CONSTANŢA): Stelian Moculescu cere răbdare pentru a forma o naţională de volei competitivă
CUGET LIBER (CONSTANŢA): A murit Octavian Dimofte
TELEGRAF (CONSTANŢA): Lennik s-a întărit cu un internaţional slovac
TELEGRAF (CONSTANŢA): CS Volei 2004 Tomis, în grafic la finalul anului
TELEGRAF (CONSTANŢA): Began, Voinea şi Lică, în cantonament la Friedrichshafen
TELEGRAF (CONSTANŢA): Lennik, o echipă “abonată” la Cupele Europene
TELEGRAF (CONSTANŢA): Începe “era Moculescu” pentru naţionala României de volei masculin
TELEGRAF (CONSTANŢA): Octavian Dimofte a încetat din viaţă
TELEGRAF (CONSTANŢA): CSV 2004 Tomis, succes important la Tg. Mureş
TELEGRAF (CONSTANŢA): CVM Tomis, neînvinsă în acest campionat
marți, 30 decembrie 2008
TOP VOLLEY INTERNATIONAL: Metal Galaţi, locul 2 în Elveţia

La Basel (Elveţia) s-a încheiat turneul Top Volley International, ediţia cu numărul 20. În finală, Vakifbank Gunes Istanbul (Turcia) s-a impus cu 3:0 (28, 23, 19) în faţa lui CSU Metal Galaţi. Ca şi în precedenta dispută, desfăşurată astă toamnă, la Bucureşti, în grupa C a Ligii Campionilor, echipa lui Zoran Terzic nu a reuşit să gestioneze finalurile de set, cedându-le pe primele două la diferenţă minimă. S-a observat experienţa superioară, implicit valoarea unor jucătoare precum Grun sau Nikolic. Şi faptul că echipele noastre joacă bine atunci când nu sunt apăsate de miză.
Celelalte meciuri de clasament - locurile 3-4: Dinamo Moscova (Rusia) - Racing Club de Cannes (Franţa) 3:1 (-22, 14, 23, 22); locurile 5-6: Volero Zurich (Elveţia) - Esporte Recife (Brazilia) 3:2 (12, -16, 20, -22, 6).
Clasament final:
1. Vakifbank Istanbul
2. METAL GALAŢI
3. Dinamo Moscova
4. RC Cannes
5. Volero Zurich
6. Esporte Recife
Text şi foto: Marian-Valentin Burlacu / ProSPORT
duminică, 28 decembrie 2008
TOP VOLLEY INTERNATIONAL: Finală pentru campioana României
Finala turneului la care au participat patru echipe prezente şi în Liga Campionilor este programată mâine, de la ora 21:00.
RC Cannes este una dintre echipele de top ale Europei. Formaţia din oraşul aflat pe Coasta de Azur a câştigat Liga Campionilor în ediţiile 2001/02 şi 2002/03, iar în 2006 a găzduit Final Four, pierzând finala cu Perugia (Italia). Anul acesta, RC Cannes joacă în grupa B a Champions League, fiind pe locul 2, la egalitate de puncte (7) cu Postar 064 Belgrad.
Text: Marian-Valentin BURLACU / ProSPORT
TOP VOLLEY INTERNATIONAL: Metal Galaţi şi Vakifbank se bat pentru trofeu la Basel

În semifinale, campioana României a învins cu 3:2 pe RC Cannes, grupare care a câştigat de două ori Champions League (2002 şi 2003), iar formaţia turcă a trecut cu 3:0 (22, 16, 23) de Dinamo Moscova, de 11 ori campioană a continentului.
Cum Metal Galaţi şi Vakifbank se vor mai întâlni pe 14 ianuarie, la Istanbul, învinsa ieşind din lupta pentru calificarea în faza următoare a Ligii Campionilor, se poate spune că partida de mâine va fi şi una pentru moral.
În finala mică, de la 18:30, vor juca două echipe cotate iniţial cu şansele cele mai mari la câştigarea turneului, Dinamo Moscova şi RC Cannes.
Text şi foto: Marian-Valentin BURLACU / ProSPORT
TOP VOLLEY INTERNATIONAL: Metal Galaţi - Volero Zurich 3:0

Acest rezultat a permis lui Metal Galaţi să se califice în semifinale, unde întâlneşte la această oră pe Racing Club de Cannes (Franţa), câştigătoarea grupei A. Franţuzoaicele s-au impus în primul (25-18) şi în al 4-lea (25-12) set, iar Metal în al 2-lea şi al 3-lea (25-22 şi 25-23). Urmează "decisivul".
În cealaltă dispută din careul de aşi, Dinamo Moscova joacă de la 21:00, cu Vakifbank Istanbul (Turcia).
Mâine, de la 18:30, va avea loc meciul pentru locurile 3-4, iar de la 21:00 finala competiţiei.
TOP VOLLEY INTERNATIONAL – REZULTATE
GRUPA A: RC Cannes (Franţa) – Vakifbank Istanbul (Turcia) 3:0 (20, 20, 23), Esporte Recife (Brazilia) – RC Cannes 0:3 (-21, -19, -12), Vakifbank - Recife 3:0 (21, 20, 23).
Clasament: 1. Cannes 4p, 2. Vakifbank 2p, 3. Recife 0p.
GRUPA B: Dinamo Moscova (Rusia) – Metal Galaţi 3:0 (14, 23, 18), Dinamo – Volero Zurich (Elveţia) 3:0 (15, 22, 23), Metal – Volero 3:0 (9, 24, 17).
Clasament: 1. Dinamo 4p, 2. Metal 2p, 3. Volero 0p.
sâmbătă, 27 decembrie 2008
TOP VOLLEY INTERNATIONAL: Eşec în faţa unei supercampioane
Fără Alida Marcovici şi Ivana Djerisilo, Metal Galaţi a aliniat un sextet tânăr: Liubka Debarlieva - Sanja Malagurski, Alina Albu, Nneka Onyejekwe, Brizitka Molnar, Mayvelis Martinez. Libero: Alexandra Trică. Au mai jucat: Daiana Mureşan, Maria Filipova, Sabina Miclea.
Meciul de astăzi, chiar dacă a fost pierdut, este important pentru Metal, adversara fiind un nume cu greutate în voleiul feminin european (campioana României s-a plâns deseori că nu întâmpină o mare opoziţie în competiţiile interne). De 11 ori campioană a Europei (record) - este adevărat, ultimul ei trofeu datează din 1977 (1961, 1963, 1965, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1974, 1975, 1977) -, Dinamo Moscova a revenit în ultimii ani în prim-planul Ligii Campionilor. În ediţia din acest an, ocupă locul 1 în grupa A, cu maximum de puncte (8), fiind practic calificată în "Play-off 12". Anul trecut, a intrat în play-off, fiind eliminată de Monteschivo Jesi (1:3, 1:3). În 2006/07, Dinamo Moscova a disputat finala competiţiei, cedând la mare luptă cu Foppapedretti Bergamo: 2:3 (-18, 19, -14, 22, -11). Pe plan intern, adversara de azi a Metal-ului a câştigat de 15 ori campionatul URSS şi de două ori pe cel al Rusiei (2006, 2007).
Metal Galaţi va disputa următorul meci din turneul elveţian mâine, cu Volero Zurich. Adversara nu participă în acest an în Liga Campionilor, însă în ediţia precedentă a ajuns până în "Play-off 6", fiind eliminată (0:3, 3:2) de Asystel Novara, iar acum doi ani a găzduit turneul final, terminând pe locul 4.
Text: Marian-Valentin BURLACU / ProSPORT
joi, 25 decembrie 2008
TURNEU: Metal Galaţi înfruntă pe Dinamo Moscova

Angrenată în Liga Campionilor, echipa feminină de volei CSU Metal Galaţi a fost invitată să participe la un turneu în Elveţia, alături de câteva forţe ale continentului, şi nu numai. Jucătoarele pregătite de Zoran Terzic vor pleca mâine, la Basel, urmând a evolua într-o grupă cu Dinamo Moscova şi VBC Volero Zurich.
Metal Galaţi va înfrunta gruparea rusă pe 27 decembrie, iar pe cea elveţiană o zi mai târziu. Din cealaltă grupă fac parte Esporte Recife (Brazilia), Racing Club de Cannes (Franţa) şi Vakifbank Istanbul (Turcia), ultima fiind viitoarea adversară a echipei din oraşul dunărean în Liga Campionilor. Luni, 29 decembrie, se vor disputa meciurile de clasament.
La turneul din Elveţia Terzic va conta pe întreg lotul de jucătoare, cu excepţia Ivanei Djerisilo. Katarina Barun şi Frauke Dirickx sunt indisponibile, fiind accidentate.
Text: Marian-Valentin BURLACU / ProSPORT
LIGA EUROPEANĂ 2009: Bucureştiul va găzdui Final Four-ul la feminin
La feminin, competiţia va avea două faze. În prima cele opt echipe participante, printre care se numără şi România, au fost repartizate în două grupe. Fapt remarcabil, turneul final (Final Four) va avea loc la Bucureşti, în perioada 3-5 iulie. Ceea ce înseamnă că, potrivit regulamentului, naţionala noastră se va califica în faza finală indiferent de locul ocupat în prima parte a competiţiei. România a fost repartizată în grupa B, alături de Turcia, Franţa şi Marea Britanie. Din grupa A fac parte Serbia, Bulgaria, Spania şi Grecia.
Iată cum arată programul meciurilor în grupa B:
22-24 mai
Franţa - Marea Britanie
ROMÂNIA - Turcia
29-31 mai
Marea Britanie - Turcia
Franţa - ROMÂNIA
5-7 iunie
ROMÂNIA - Marea Britanie
Turcia - Franţa
12-14 iunie
Marea Britanie - ROMÂNIA
Franţa - Turcia
19-21 iunie
Turcia - Marea Britanie
ROMÂNIA - Franţa
26-28 iunie
Marea Britanie - Franţa
Turcia - ROMÂNIA
La Final Four participă reprezentanta ţării organizatoare (România), ocupantele locului 1 în cele două grupe, precum şi cea mai bună dintre echipele clasate pe locul 2. În cazul în care România va fi fie pe primul loc, fie va avea cel mai bun punctaj din cele clasate pe locul 2 în faza finală va merge cealaltă formaţie clasată pe poziţia a doua (în grupa A).
La Liga Europeană nu participă cele mai valoroase echipe din Europa - Germania, Polonia, Olanda, Rusia - care vara viitoare se întrec în Liga Mondială.
La masculin, echipa României va evolua în aceeaşi serie cu Germania, formaţia pe care Stelian Moculescu, actualul antrenor al "tricolorilor" a calificat-o la Jocurile Olimpice din acest an, Grecia şi Belgia. Celelalte serii au următoarea configuraţie: Spania, Turcia, Croaţia şi Marea Britanie (grupa A), Slovacia, Portugalia, Belarus şi Austria (C). Turneul final (Final Four) va avea loc în perioada 17-19 iulie, localitatea care îl va găzdui urmând a fi stabilită în ianuarie.
După cum se observă, şi la feminin, şi la masculin în competiţie au fost incluse echipele din Marea Britanie, care pregătesc participarea la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2011 (în calitate de reprezentante ale gazdelor).
Iată programul meciurilor din grupa echipei masculine a României:
5-7 iunie
Grecia - Belgia
ROMÂNIA - Germania
12-14 iunie
Belgia - Germania
Grecia - ROMÂNIA
19-21 iunie
ROMÂNIA - Belgia
Germania - Grecia
26-28 iunie
Belgia - ROMÂNIA
Grecia - Germania
3-5 iulie
Germania - Belgia
ROMÂNIA - Grecia
10-12 iulie
Belgia - Grecia
Germania - ROMÂNIA
La Final Four vor participa echipa ţării organizatoare şi câştigătoarele celor trei grupe. În cazul în care echipa ţării gazdă se clasează pe primul loc într-o serie, în faza finală va merge şi formaţia de pe locul 2 cu cel mai bun punctaj (din cele trei clasate pe poziţia secundă).
marți, 23 decembrie 2008
TOP 2008: Ivana Djerisilo şi colegele sale, cele mai bune din Serbia


vineri, 19 decembrie 2008
LIGA CAMPIONILOR / FEMININ: Metal Galaţi are nevoie de două victorii pentru a se califica

În "Play-off 12" se califică primele două clasate în cele cinci grupe, precum şi două echipe de pe poziţia a 3-a (cele cu punctajul mai bun).
GRUPA C
Ultimele meciuri:
GRUPA A

CLASAMENT
Ultimele meciuri:
PREVIZIUNE: Fără niciun meci câştigat în patru runde, Tenerife pare a fi ieşită din lupta pentru calificare. Pentru Metal ar fi ideal ca formaţia iberică să se impună pe teren propriu cu Turk Telekon Ankara, dar şi la Cannes, însă este greu de crezut că se va întâmpla aşa ceva. Dacă grupa se va desfăşura după logica de până acum, e de aşteptat ca primele trei clasate din acest moment să termine fiecare cu cel puţin trei victorii.
GRUPA D

CLASAMENT
Ultimele meciuri:

CLASAMENT
Ultimele meciuri:
PREVIZIUNE: Şi ultima grupă este una dezechilibrată, Schwechat nereuşind să obţină nicio victorie. Şi probabil că nu va reuşi să câştige nici în ultimele două etape. Lider autoritar, Pesaro nu poate avea dificultăţi în a-şi păstra această poziţie, iar formaţia din Istanbul are deja trei victorii, deci se poate considera calificată. Clasată pe 3, Mulhouse e favorită cu Schwechat, ceea ce înseamnă ca va avea şi ea două victorii.
joi, 18 decembrie 2008
CUPE EUROPENE: Supravieţuim

CUPE EUROPENE: Dinamo (feminin) şi Tomis Constanţa (masculin) merg mai departe

FEMININ
- Ştiinţa Bacău - Asystel Novara (Italia)
Astăzi, ora 19:00 / în direct la Sport.ro
- CSU Tg. Mureş - Le Cannet (Franţa)
3:2 (25-16, 20-25, 25-20, 20-25, 15-12)
- Mogilev (Belarus) - Dinamo
3:1 (25-23, 22-25, 25-17, 25-18)
Setul de aur: 12-15
Dinamo Bucureşti s-a calificat în optimile de finală
Tur: Dinamo - Mogilev (Belarus) 3:1 (19-25, 25-22, 25-22, 25-22)
3:1 (25-23, 23-25, 25-20, 25-21)
Tur: Albi (Franţa) - Unic Piatra Neamţ 3:0 (25-23, 25-23, 25-17)
Albi s-a califica în optimile de finală
- Doentinchem (Olanda) - Tomis Constanţa
3:2 (25-21, 25-19, 17-25, 29-31, 15-11)
3:0 (25-21, 25-15, 25-19)
Tur: LPS Piatra Neamţ - Zlobin (Belarus) 2:3 (32-30, 22-25, 22-25, 25-17, 12-15)
miercuri, 17 decembrie 2008
CHALLENGE CUP: Moghilev - Dinamo 3:1 (1:3 în tur, 12-15 în setul de aur)

CHALLENGE CUP: Doetinchem - Tomis 3:2 (0:3 în tur)
LIGA CAMPIONILOR / FEMININ / GRUPA C: Valifbank Istanbul – Fakro Muszyna 3:2

În urmă cu câteva minute, la Istanbul s-a terminat meciul Vakifbank Guneş – Fakro Muszynianka Muszyna (Polonia), contând pentru etapa a 4-a din Liga Campionilor, Grupa C. Echipa turcă a câştigat cu 3:2 (-20, 14, -21, 22, 11) şi a urcat pe locul 3 al clasamentului (Metal Galaţi a coborât pe 4).
Situaţia calificării rămâne în continuare neclară, nici măcar Bergamo nefiind sigură (matematic) că merge mai departe. Se poate ajunge chiar la situaţia bizară ca la finalul grupei cele patru echipe să fie la egalitate de puncte (9), însă numai dacă se înregistrează următoarele rezultate:
- Bergamo pierde următoarele două meciuri (ultimele);
- Metal Galaţi obţine victoria în ambele partide, cu Vakifbank, la Istanbul şi cu Fakro, la Bucureşti;
- Fakro bate pe Bergamo şi pierde cu Metal;
- Vakifbank câştigă cu Bergamo, dar este înfrântă de Metal;
CLASAMENT
1. Volley Bergamo 4 3 1 10:7 7p
2. Fakro Muszyna 4 2 2 8:7 6p
3. Vakifbank Istanbul 4 2 2 8:9 6p
4. METAL GALAŢI 4 1 3 6:9 5p
ETAPA URMĂTOARE (a 5-a)
14 ianuarie: Vakifbank Istanbul – Metal Galaţi
15 ianuarie: Fakro Muszyna – Volley Bergamo
În faza următoare a competiţiei se califică primele două clasate în grupă. Ocupanta locului 3 poate intra în „Play-off 12” în cazul în care punctajul ei este mai bun decât al altor trei formaţii situate pe aceeaşi poziţie în celelalte patru grupe ale Ligii Campionilor.
marți, 16 decembrie 2008
CHALLENGE CUP / FEMININ / 16-IMI: CSU Tg. Mureş – Le Cannet 3:2 (1:3 în tur)

Echilibru, acesta a fost cuvântul care sintetizează cel mai bine ce s-a întâmplat în primul set. Franţuzoaicele de la Rocheville Le Cannet, la care evoluează şi românca Florentina Nedelcu, au încercat să ţină aproape, însă mureşencele s-au desprins (25-16 / 19 minute). O treime din obiectiv fusese îndeplinit, însă victoria şi calificarea erau încă departe. Iar setul doi a dovedit-o, echipa din Hexagon desprinzându-se la 4-5 puncte şi egalând situaţia (20-25 / 24 minute). Din acest moment, pentru a merge mai departe, CSU Tg. Mureş nu mai avea voie să greşească. S-a câştigat setul 3 (25-20 / 24 minute), însă totul s-a sfârşit în următorul: 20-25 (24 minute).
Desfăşurat în absenţa oricărei mizei, doar pentru orgoliul, ultimul act a revenit mureşencelor (15-12 / 13 min.). Deşi învinsă (2:3), Le Cannet se califică în optimile de finală ale Challenge Cup graţie succesului mai clar obţinut pe teren propriu (3:1).
Text şi foto: Marian-Valentin BURLACU / ProSPORT
LIGA CAMPIONILOR / FEMININ / GRUPA C: Volley Bergamo - Metal Galaţi 3:0



Foto: CEV
Pentru echipa feminină de volei CSU Metal Galaţi situaţia devine complicată. Învinsă de Volley Bergamo Foppapedretii, cu 3:0 (21, 18, 23), trupa lui Zoran Terzic se îndepărtează de obiectivul propus: calificarea în "Play-off 12". Iar o victorie a lui Vakifbank Istanbul astăzi (miercuri) ar complica şi mai mult situaţia în grupa C a Ligii Campionilor - Bergamo ar avea trei victorii (7 puncte), iar Fakro şi Vakifbank câte două fiecare (6p), în timp ce campioana României ar rămâne cu una singură (5).
Meciul de aseară a fost cel mai slab din această ediţie a Champions League pentru Ivana Djerisilo şi colegele sale. Serviciul, de pildă, n-a funcţionat prea bine, douăsprezece repuneri ale balonului în joc fiind greşite (de trei ori mai multe decât au ratat italiencele). Cum, paradoxal, raportul aşilor (puncte din serviciu) n-a fost deloc dezechilibrat (8 Bergamo, 7 Metal) rezultă că s-a forţat excesiv pe serviciu.
În atac, deşi a adunat din nou cele mai multe puncte pentru echipa noastră (12), Ivana Djerisilo a şi greşit mult (43%). Cea mai eficientă jucătoare a Metal-ului din acest punct de vedere a fost Alida Marcovici, care a punctat de 8 ori din 10 încercări (80%), iar la celelate două tentative ale sale adversarul n-a reacţionat prin blocaj. Păcat că ridicătoarea Liubka Debarlieva n-a jucat-o mai mult pe căpitanul formaţiei dunărene.
Că Metal a comis mai multe erori decât adversara ei o dovedeşte şi raportul punctelor făcute din atac, blocaj şi serviciu. Gălăţencele au strâns 53, în timp ce Bergamo a adunat 52. Ceea ce înseamnă că restul punctelor a fost cauzat de greşeli neforţate: 9 Bergamo, 23 Metal.
O evoluţie satisfăcătoare aseară a avut tânăra Nneka Onyejekwe, care a stat mai bine la serviciu (niciunul greşit, 3 aşi), dar şi în atac (5 puncte din 6 încercări / 83%). Nu acelaşi lucru îl putem spune despre Brizitka Molnar, al cărei procentakj în atac a fost dezolant: 26% (6 puncte din 23 de atacuri). Nici Mayvelis Martinez n-a stat foarte bine la acest capitol (36%, 4 puncte din 11 atacuri), cum de altfel nici înlocuitoarea ei, Sanja Malagurski n-a strălucit (2 puncte din 5 atacuri).
La preluare, cele mai exacte jucătoare au fost Brizitka Molnar (2 greşite din 28) şi Maria Filipova (a greşit doar o minge din 16).
BERGAMO - GALAŢI 3:0 (25-21, 25-18, 25-23)
BERGAMO (16 decembrie). Sala: PalaFachetti. Spectatori: 1.373. Arbitru principal: Thomas Rietfort (Germania). Arbitru secund: Fotios Lekkas (Grecia).
BERGAMO: Lo Bianco 5p - Arrighetti 6p, Piccinini (cpt) 9p, Ortolani 9p, Barraza 13p, Del Core 10p.
Libero: Merlo.
Au mai jucat: Gujska, Sorokaite.
Antrenor: Lorenzo Micelli
GALAŢI: Debarlieva 2p - Martinez 5p, Onyejekwe 8p, Djerisilo 14, Molnar 7p, Marcovici 12p.
Libero: Filipova.
Au mai jucat: Mureşan 1p, Trică, Albu, Malagurski 4p.
Antrenor: Zoran Terzic
Durată meci: 72 min. (25, 21, 26). Puncte din serviciu: 8-7. Greşeli din serviciu: 4-12. Blocaje: 10-7.
luni, 15 decembrie 2008
DIVIZIA A1 / MASCULIN / ETAPA A 12-A: Tomis Constanţa, fără punct pierdut
REMAT Zalău | - | UNIREA Dej | 3:1 | 25-22, 19-25, 29-27, 25-17 |
"U" Cluj | - | DINAMO Bucureşti | 0:3 | 19-25, 27-29, 28-30 |
RAPID Bucureşti | - | Constanţa | 0:3 | 16-25, 21-25, 16-25 |
ŞTIINŢA Bacău | - | VCM LPS Piatra Neamţ | 1:3 | 27-25, 19-25, 23-25, 15-25 |
STEAUA Bucureşti | - | EXPLORĂRI Baia Mare | 1:3 | 27-25, 22-25, 19-25, 14-25 |
CONSTAM Buzău | - | TORPI Tg. Mureş | | se joacă pe 17 decembrie |
CLASAMENT
Nr. crt. | ECHIPA | M. | V. | Î. | Sc. | Sp. | Sc:Sp | PCT. |
1. | TOMIS Constanţa | 12 | 12 | 0 | 36 | 3 | 12 | 24 |
2. | VCM Piatra Neamţ | 12 | 11 | 1 | 33 | 10 | 3,3 | 23 |
3. | DINAMO Bucureşti | 12 | 9 | 3 | 30 | 11 | 2,72 | 21 |
4. | EXPLORĂRI B.M. | 12 | 9 | 3 | 30 | 18 | 1,66 | 21 |
5. | REMAT Zalău | 12 | 6 | 6 | 26 | 22 | 1,18 | 18 |
6. | STEAUA Bucureşti | 12 | 6 | 6 | 21 | 24 | 0,87 | 18 |
7. | CONSTAM Buzău | 11 | 6 | 5 | 21 | 18 | 1,16 | 17 |
8. | "U" Cluj | 12 | 5 | 7 | 21 | 26 | 0,80 | 17 |
9. | UNIREA Dej | 12 | 3 | 9 | 16 | 30 | 0,53 | 15 |
10. | ŞTIINŢA Bacău | 12 | 1 | 11 | 12 | 34 | 0,35 | 13 |
11. | RAPID Bucureşti | 12 | 1 | 11 | 8 | 33 | 0,24 | 13 |
12. | TORPI Tg. Mureş | 11 | 2 | 9 | 6 | 31 | 0,19 | 13 |