luni, 6 martie 2023

CUPA CHALLENGE 2022/2023, FEMININ: Returul finalei CSM Lugoj - Chieri '76 Volleyball se va disputa la Timișoara

Calificarea echipei feminine de volei CSM Lugoj în finala ediției 2022/2023 a Cupei Challenge a provocat multă bucurie în orașul bănățean. Pe de altă parte, a apărut și o problemă în sensul că Sala „Ioan Kunst Ghermănescu” nu îndeplinește condițiile pentru a găzdui un asemenea meci. Și mă refer în primul rând la capacitatea acesteia care este limitată. După ceva discuții, s-a găsit o soluție de compromis. Și anume ca returul finalei CSM Lugoj - Chieri '76 Volleyball, din 22 martie, să fie găzduit de Sala „Constantin Jude” din Timișoara. 

Scriam în urmă cu ceva timp, pe site-ul 100sport.ro, despre faptul că la noi se fac săli și stadioane într-o frenezie în ultima vreme. Doar că unele dintre acestea se fac doar pentru a se bifa o realizare. Și dădeam ca exemplu faptul că CS Dinamo studiază posibilitatea de a ridica o nouă sală de jocuri sportive în complexul din șoseaua Ștefan cel Mare. Și aceasta fiindcă sala „veche”, adică aceea inaugurată în 2012, nu mai poate găzdui meciurile echipei masculine de handbal în Liga Campionilor. Așadar, ideea era că ar fi bine să fim atenți atunci când ridicăm săli și stadioane la faptul că exigențele forurilor internaționale cresc de la an la an. Iar capacitatea unei săli sau a unui stadion a devenit un criteriu important atunci când e vorba despre meciuri din competițiile continentale sau chiar mondiale.

Merituoasă calificată în finala Cupei Challenge, echipa feminină de volei s-a trezis în situația că nu are unde disputa returul acelei dispute. Adică exact meciul după care se va acorda și trofeul. Un meci important, așadar. Sala din Lugoj e mică. La semifinale, de pildă, s-au așezat scaune în spatele terenului și astfel capacitatea a mai crescut cu câteva locuri în contextul în care interesul pentru acea partidă a fost mare. Și trebuie să spun că Lugojul are circa 35.000 de locuitori. 

Firește că oamenii care conduc pe CSM Lugoj s-au gândit la Timișoara ca o posibilă gazdă. Problema era că acolo, în Sala „Constantin Jude”, în 22 martie era programat un meci de baschet între formația locală și CSM Sibiu. Și că oaspeții nu doreau amânarea sau mutarea acelui meci. A existat o ofertă din partea Sălii din Tg. Mureș, acolo unde își dispută meciurile echipa feminină Volei Alba Blaj în Liga Campionilor - campioana României își construiește o sălă. În cele din urmă, s-a ajuns la un acord astfel că returul finalei se va juca la Timișoara. Deși nici sala de acolo, fosta Olimpia, nu este una foarte mare. După modernizarea din 2011, capacitatea acesteia a coborât de la 2.200 locuri pe bănci la 1.400 de locuri pe scaune. 

Într-o postare pe rețelele sociale, CSM Lugoj a precizat: „DOAMNELOR ȘI DOMNILOR, FINALA LA TIMIȘOARA! După două zile de discuții și negocieri cu Federația Română de Volei și Confederația Europeană de Volei, am reușit să stabilim locul de desfășurare al finalei CEV Challenge Cup. Cu toate eforturile noastre, chiar și în condițiile unor îmbunătățiri aduse sălii noastre, aceasta nu poate îndeplinii criteriile unei finale europene și a tot ceea ce presupune acest lucru, incluzând și festivitatea de premiere. Astfel că am fost nevoiți să găsim variante, iar unele dintre acestea nu au fost deloc ofertante ca distanță pentru suporterii noștri. După  multe discuții și cu sprijinul unor oameni fără de care nu se putea obține acest lucru, vorbim aici de Claudiu Buciu, primarul ales la Lugojului, Cosmin Tabără, viceprimarul Timișoarei, Dragan Petricevic, antrenorul echipei de baschet SCM Timișoara, Federația Română de Volei și conducerea echipei de baschet din Sibiu, am reușit să stabilim noua noastră casă la Timișoara, în Sala Constantin Jude (fosta Olimpia). Capitala Culturală Europeană devine și capitala voleiului românesc pentru câteva zile pentru că, așa cum ne spunea Cosmin Tabără: ”Exclus ca o echipă a județului să plece în altă parte!”. Vă mulțumim, iar noi ne vedem la Timișoara. Conducerea clubului nostru, prin directorul Mihai Anghel, va pune la dispoziția superterilor zece autocare pentru deplasarea la meci. Revenim cu detalii, dar nu vă programați nimic în 22 martie, de la ora 18,30”.

Niciun comentariu:

FRUMOASA FRANCESCA PICCININI

LIGA CAMPIONILOR LA VOLEI LA TV (on line)