miercuri, 22 martie 2023

CUPA CHALLENGE 2022/2023, FEMININ / DIANA BALINTONI: „Prezența Lugojului în finală este un moment important pentru voleiul din județul Timiș”

Componentă a echipei CSU Politehnica Timișoara, aflată în Divizia A2, seria Vest, coordonatoarea Diana Balintoni le-a încurajat pe jucătoarele de la CSM Lugoj înaintea returului finalei Cupei Challenge, de astăzi (miercuri, 22 martie), de la ora 18.30. Câștigătoare a competiției cu CSM București, în 2016, ridicătoare a mărturisit că se va afla în sală pentru a-și susține formația care a lansat-o în volei. În 2021, Diana a declarat în revista „Născut pentru sport”, ediția de Timiș, că „Lugojul este un oraș micuț în care oamenii iubesc și susțin voleiul. Toți cei din jurul fenomenului sunt foarte implicați și dedicați acestuia”. (Foto și text: Marian Valentin Burlacu)

Născută chiar în Lugoj, Diana Balintoni a spus pentru Teleuniversitatea Timișoara că prezența în finala Cupei Challenge vorbește de la sine despre importanța acestui eveniment găzduit de Sala „Constatin Jude” (fostă Olimpia). „Sper că oamenii vor veni în număr cât mai mare pentru a le susține pe aceste fete extraordinare. E un moment important din istoria clubului din Lugoj. Și pentru tot voleiul din județ. Voi fi alături de fete”, a declarat emblematica jucătoare. 

Declarată cea mai valoroasă jucătoare la finala Silver League cu Slovenia (3:2), din 2019, câștigătoare a Challenge Cup cu CSM București, în 2016, campioană națională la varianta pe plajă,  Diana Balintoni (34 de ani) a făcut parte din grupul restrâns de voleibaliste experimentate ce au participat la EuroVolley 2021, alături de colega ei de post, Marina Cojocaru (29 de ani), și liberoul Alexandra Ciucu (26). Aflată la ultimul meci pentru națională, Diana a declarat în revista „Născut pentru Sport”, ediția de Timiș: „În primul rând, a fost o onoare pentru mine faptul că am luat parte la un eveniment așa de important. În al doilea rând, a însemnat mândrie pentru că am putut reprezenta țara la un Campionat European desfășurat acasă, în fața propriilor suporteri și a oamenilor dragi care au venit să ne vadă și să ne susțină. În al treilea rând, a însemnat fericire că am reușit să îmi închei activitatea de performanță într-o asemenea manieră”, ne-a spus coordonatoarea.

Întrebată ce amintire deosebită are de la națională, Balintoni mi-a spus atunci: „Am amintiri frumoase și unice de la fiecare participare la competiții cu lotul național. Mi-ar fi greu să aleg doar una, dar cred că, pe lângă fapte, emoții, trăiri și rezultate, sunt oamenii pe care i-am întâlnit, cunoscut și câștigat ca prieteni pentru o viață de acum înainte. Am iubit, iubesc și voi iubi acest sport pentru totdeauna. Așadar, cu siguranță de câte ori voi avea ocazia și voi putea, indiferent că vorbim de voleiul de sala sau cel pe nisip, mă voi juca cu mingea, dar în acest moment am decis să mă dedic vieții de familie, Să încerc să deschid porțile unui alt capitol din viața mea”.

În discuția purtată în 2021, voleibalista s-a referit și la viitorul pe care îl are sportul la fileul înalt în localitatea natală: „Da, cred cu tărie că există interes pentru volei acolo. Lugojul este un oraș micuț în care oamenii iubesc și susțin acest sport. Toți cei din jurul fenomenului sunt foarte implicați și dedicați acestuia. Am toată convingerea că vor face tot ce le stă în putință ca acest sport să aibe continuitate, să se descopere noi talente și să nu dispară niciodată de pe scena voleiului românesc”.


Iată parcursul celor două formații până la finală

CSM Lugoj

Turul 2 („16”-imi de finală) - 2:3 și 3:1 cu PTT (Turcia)

Optimi de finală - 3:0 și 3:0 cu Clube K (Portugalia)

Sferturi de finală - 3:2 și 3:1 cu Asterix Avo (Belgia)

Semifinale - 2:3 și 3:0 cu Jedinstvo Stara Pazova (Serbia)

Chieri 76

Turul 1 („32”-imi de finală) - 3:0 și 3:0 cu Gacko (Bosnia și Herțegovina)

Turul 2 („16”-imi de finală) - 3:0 și 3:0 cu Legionovia (Polonia)

Optimi de finală - 3:0 și 3:2 cu Panathinaikos (Grecia)

Sferturi de finală - 3:0 și 3:1 cu Sliedrecht (Țările de Jos)

Semifinale - 3:0 și 3:1 cu Suhl (Germania)

Disputat la Torino, meciul tur a fost dominat de formația italiană. Primul set al disputei de la Torino a fost echilibrat până spre jumătatea sa. La 11-11, gazdele au reușit să se desprindă (15-11), iar mai apoi au mărit avansul și s-au impus cu 25-15. Actul 2 a început cu CSM Lugoj decisă să arate că știe volei. Formația bănățeană a condus cu 4-0 și 8-1! Egalată la 18, 19 și 20, CSM Lugoj s-a pierdut pe final de set. Chieri a condus cu 23-20, însă Tanja Grbic, Elizaveta Ruban și Veronika Bezhandolska au mai avut o zvâcnire și au restabilit egalitatea (23-23). Și deși a salvat trei mingi de set, CSM Lugoj s-a înclinat mai apoi (26-28). Pentru ca în setul 3 formația italiană să facă legea (25-17).  

Reale Mutua Fenera Chieri 76 - CSM Lugoj 3:0 (25-15, 28-26, 25-17)

TORINO (15 martie 2023) * Palazzetto dello Sport „Gianni Asti” * Spectatori: 3.971 * Au arbitrat: Toni Ivkovic și Gloria Souto Jimenez (Spania) * Durată meci: 77 minute (21 / 34 / 22)

Evoluția scorului pe seturi

Setul 1: 8-7, 16-12, 21-13, 25-15

Setul 2: 1-8, 9-16, 21-20, 28-26

Setul 3: 8-7, 16-11, 21-13, 25-17

Reale Mutua Fenera Chieri 76: Francesca Bosio (2 puncte) - Helena Cazaute (15p), Alessia Mazzaro (4p), Kaja Grobelna (14p), Francesca Villani (15p), Camilla Weitzel (11p) - Ilaria Spirito (libero)

Au mai jucat: Rachele Morello, Maja Storck (3p)

Nu au evoluat: Olivia Rozanski, Stella Nervini, Brionne Butler, Fatim Yassimina Kone, Alessia Fini (libero)

Antrenor: Giulio Cesare Bregoli

CSM Lugoj: Tanja Grbic - Elizaveta Ruban (12p), Veronika Bezhandolska (6p), Aliona Martiniuc (11p), Georgiana Popa (8p), Andreea Maria Gemănariu (6p) - Silvija Popovic (libero) 

Au mai jucat: Simina Străchinescu (2p), Ramona Adelina Rus, Roxana Daiana Roman (2p), Marina Elena Anghelache

Nu a jucat: Adriana Mădălina Popa

Antrenor: Ugljesa Segrt

Niciun comentariu:

FRUMOASA FRANCESCA PICCININI

LIGA CAMPIONILOR LA VOLEI LA TV (on line)